Friday, May 25, 2007

Crni petak

Lako bi moglo da se desi da petak 13. april 2029. godine bude stvarno baksuzan dan za Zemlju. Tog dana u 04:36 po griničkom vremenu (u 06:36 po našem), 46.000.000–tonski i 270–metarski asteroid, pod imenom (99942) Apophis (2004 MN4), preseći će Mesečevu orbitu i brzinom od 45.000 km/h krenuti ka Zemlji. Ogromna boginjava stena, velika kao pola Avale, nosiće sa sobom kinetičku energiju jednaku 65.000 hirošimskih bombi – dovoljno da zbriše čitavu jednu zemlju ili da podigne cunami talas visok preko 200 metara!

Gornji citat clanka Astronomskog magazina, bez daljeg teksta odgovara tekstovima iz raznih tabloida, novina zeljnih senzacije, kao i prorocima koji najavljuju (opet) smak sveta. Na nasu srecu, ovaj ce nas izgleda (99.7% verovatnoce) promasiti, ali ce proleteti jako blizu Zemlje, toliko da ce se moci videti golim okom. Prosisace na udaljenosti od oko 30 000km, sto je u kosmickim razmerama apsolutno nista.

To nas po ko zna koji put dovodi do pitanja sta raditi ako se neki asteroid stvarno uputi ka Zemlji. Gadjati ga nuklearnim bombama i razneti ga u komade? Nakaciti na njega solarno jedro koje ce ga vremenom skrenuti sa kursa? Nadati se da ce nas ipak promasiti?

Mislim da danas tehnologija jos uvek nije na nivou "upravljanja asteroidima" i da se samo mozemo nadati da na silu mozemo makar malo skrenuti preteci objekat sa kursa ka Zemlji. Slikovito, obrana protiv asteroida moze se predstaviti kao odbrana od tenka nekim klikerom ili prackom. Dakle, zaboravite sve sto ste gledali u raznim filmovima, to "nece da moze". Pretnja asteroida kao sto je Apofis bi mogla biti otklonjena na vreme,
s ozbirom da vec neko vreme poznamo njegovu orbitu, sto nam daje dosta vremena za reakciju, ali ukoliko se pojavi novi, do sada neotkriven, "boziji cekic" danasnja tehnologija ne bi imala sta tu da trazi.
U cilju pronalazenja novih asteroida NASA je oformila program NEO (Near-Earth Object), koji koji prati oko 1000 asteroida i kometa vecih od 1km koji su potencijalno opasni za nasu planetu.

Usput, ovde bi trebalo naglasiti razliku izmedju asteroida, komete, meteorida, meteora i meteorita.
Asteroid - relativno malo stenovito telo koje orbitira oko Sunca
Kometa - telo koje isparava kada se nadje u blizini Sunca, i stvara neki vid
sopstvene atmosfere u vidu kome i repa.
Meteorid - komadic asteroida ili komete
Meteor - svetlosni fenomen koji se javlja kada meteorid udje u Zemljinu atmosferu (zvezda padalica)
Meteorit - Onaj meteorid koji ne sagori u atmosferi i stigne do povrsine Zemlje



No comments: