Monday, November 15, 2010

Meteor paranoja

Par dana nakon dogadjaja "Meteor" imamo i zvanicno saopstenje:
ZVANIČNO SAOPŠTENJE ZA JAVNOST
povodom pojave blistavog meteora
na nebu iznad Srbije
u petak 12.11.2010 u 19:27 časova
Rezime: Pojavu blistavog meteora („zvezde padalice“) u petak 12. novembra 2010 oko 19:30 časova prijavili su mnogi građani na široj teritoriji juga Srbije. Kako su preneli mediji u petak i subotu (12. i 13 novembra 2010) visok sjaj meteora i bučna eksplozija je opažena u regionu Leskovca, Vranja, Bujanovca i Preševa. Astronomska opservatorija u Beogradu je na svojoj stanici na planini Vidojevici kod Prokuplja uspela da dobije za sada jedini poznati snimak ovog meteora. Meteori su česta prirodna pojava i samo u retkim slučajevima dostignu jak sjaj i uspeju da „prežive“ pad kroz atmosferu i dospu na tle. Nakon pada meteoriti ne predstavljaju nikakvu opasnost.
Na osnovu preliminarne analize snimka se zaključuje da se meteor na nebu pojavio u 19:27 časova i kretao visoko u atmosferi u pravcu južno od Prokuplja, a jugo-zapadno od Leskovca i Vranja. Za sada nije moguće tačno reći da li je meteorit zaista pao na teritoriju Srbije. Detaljnija istraživanja su u toku. Bučna eksplozija i potres, koji su građani prijavili, je najverovatnije posledica udarnog talasa tokom raspadanja meteora pri velikoj brzini u atmosferi. Svim građanima koji su zainteresovani da pomognu u potrazi za ostacima meteorita se preporučuje da sačekaju sledeće obaveštenje Astronomske opservatorije u kojem će biti preciznije definisana putanja i moguće mesto pada.

Kamera kojom je snimljen meteor puštena je u rad pre dve nedelje na Astronomskoj stanici Vidojevica kod Prokuplja i već daje odlične rezultate. Projekat izgradnje Astronomske stanice Vidojevica pokrenut je od strane Astronomske opservatorije Beograd, a finansiran je od strane Ministarstva za nauku i tehnološki razvoj. 

Detaljnije na sajtu Astronomskog magazina .

Elem...citam komentare u dnevnim novinama. Evo nekih (primeticete da ima dosta strucnjaka)









I eto tako...

No comments: