Wednesday, April 25, 2007

Otkrivena nova planeta slicna Zemlji

Magazin "Astronomija i astrofizika" objavio je pismo astronoma koji su učestvovali u istraživanju, u kojem se navodi da planeta nije direktno opažena, jer je zaklonjena crvenom zvezdom Glis 581 (Gliese) oko koje orbitira.

Kako se navodi u pismu, merenjima je ipak utvrđeno da planeta ne bi trebalo da je mnogo veća od Zemlje.

"To je prva takva planeta koja je istovremeno ispunjena stenama sa vodom a u delovima planete koji su bliže zvezdi voda bi mogla da bude u tečnom stanju", izjavio je jedan od naučnika Stefan Udri (Stephane Udry) iz observatorijskog centra u Ženevi.

Kazao je da se pretpostavlja da je temperatura na novootkrivenoj planeti između nule i 40 stepeni Celzijusa, što znači da bi pri takvim uslovima voda mogla da postoji i u tečnom stanju.

Većina od oko 200 poznatih planeta koje su do sada uočene van Sunčevog sistema su u stvari velike lopte ispunjene gasom, slično Jupiteru.

"Prečnik ove planete ne bi trebalo da bude veći od 1,5 puta od Zemljinog, a na osnovu modela zaključujemo da je planeta ili stenovita kao Zemlja, ili prekrivena okeanima", kazao je Udri.

Naučnik Ksavijer Delfons iz Univerziteta Grenobl u Francuskoj izjavio je povodom otkrića da će ova nova planeta sigurno biti u centru pažnje budućih naučnih istraživanja koja su usmerena na pronalazak mogućnosti za vazemaljski život.

Zvezda Glis 581 jedna je od 100 koje su najbliže Zemlji. Nalazi se "samo" 20,5 svetlosnih godina od Zemlje u sazvežđu Vage.

Jedna svetlosna godina je udaljenost od oko nešto više od devet i po biliona kilometara, odnosno 63.240 astronomskih jedinica. To je razdaljina koju svetlost, ili neki drugi elektromagnetni zrak, pređe u vakuumu za godinu dana.


IZVOR 1
IZVOR 2

No comments: